Voeding als medicijn

Dat goede voeding essentieel is voor de gezondheid, weten de meeste mensen wel. Maar wat is nou precies gezond en is een bepaalde voedingsstof altijd goed of slecht? Er wordt in de media en op internet veel geschreven over eten. Over goede en slechte vetten en dat dan weer in relatie tot cholesterol. En moet je nu juist wel of geen koolhydraten eten, aan de suikervervangers of zelfs glutenvrij gaan? Vragen waar de orthomoleculaire therapeut heldere antwoorden op heeft.

Van oudsher is bekend dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben. Een uitspraak van de grondlegger van de moderne geneeskunde, Hippocrates (460-370 v. Chr.) luidt dan ook: ‘Ieder mens heeft een dokter in zich, we hoeven deze enkel te helpen in diens werk. De natuurlijke genezende kracht in eenieder van ons is de grootste kracht in het proces van gezond worden. Laat ons voedsel ons medicijn zijn en ons medicijn onze voeding’.

Nu kan voeding natuurlijk niet alles genezen, maar we kunnen het wel aanwenden om onze gezondheid, welzijn en vitaliteit te verbeteren. Zo komen diverse welvaartsziekten voort uit onze leefstijl en ons voedingspatroon. Door deze met heldere en op de persoon afgestemde adviezen aan te passen, kunnen we klachten verhelpen of verminderen.